Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στα δικαστήρια ο Jimmy Page

Μήνυση έκανε στον κιθαρίστα των Led Zeppelin, Jimmy Page, ο άνθρωπος που ηχογράφησε πρώτος το “Dazed And Confused”. Ο αμερικάνος folk τραγουδιστής Jake Holmes ισχυρίζεται ότι οι Zeppelin παραβίασαν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, μιας και η δική του εκδοχή στο κομμάτι κυκλοφόρησε δυο χρόνια πριν από αυτή των Zeppelin.
Η όλη ιστορία έχει ως εξής: το 1967 ο Holmes ηχογράφησε το “Dazed And Confused” για τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “The Above Ground Sound”. Το ασυνήθιστο ήταν ότι όλος ο δίσκος ηχογραφήθηκε χωρίς τύμπανα, δηλαδή μόνο με κιθάρα, μπάσο και φωνητικά. Στις 25 Αυγούστου ο Holmes έπαιξε ως support στους The Yardbirds (στους οποίους έπαιζε ο Page) στη συναυλία που έδωσαν ση Νέα Υόρκη. Οι Yardbirds ενθουσιάστηκαν με το κομμάτι, που αποφάσισαν να ηχογραφήσουν τη δική τους εκδοχή, η οποία ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια.
Όταν οι Zeppelin ηχογράφησαν το κομμάτι για τον πρώτο τους δίσκο, οι στίχοι και η μουσική είχαν αλλάξει τόσο πολύ που ως συνθέτης αναφερόταν ο Page. Ο Holmes είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Page, αλλά χωρίς τύχη. Παρόλα αυτά αρνούνταν να προβεί σε νομικές ενέργειες – μέχρι τώρα.
Ακόμα και αν κερδίσει ο Holmes τη δίκη, λόγω κάποιων νομικών τερτιπιών, μπορεί να διεκδικήσει χρήματα μόνο για τα τρία τελευταία χρόνια και όχι για το διάστημα από το 1967 μέχρι σήμερα.

Rockwaynews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου