Σελίδες

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Bad Religion: Punk είναι ελευθερία. Punk είναι ανεξαρτησία. Punk είναι να δημιουργείς χωρίς να έχεις στο μυαλό σου καμιά γαμημένη εταιρεία και κανέναν

«Bad Religion». Και μόνο το όνομα του συγκροτήματος αρκεί για πρόλογο. Μία από τις δημοφιλέστερες punk μπάντες στον πλανήτη θα βρεθεί στην Αθήνα, την Τρίτη 13 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, στο πλαίσιο του Eject Festival –μαζί με τους Faith No More και τους Unkle. Για μία συναυλία που οι αναρίθμητοι φίλοι της έχουν κάνει εδώ και χρόνια στην κυριολεξία τάμα! Όσοι παραβρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τα τραγούδια που γέννησαν μια ολόκληρη γενιά νεο-punk συγκροτημάτων όπως οι Offspring, ή οι NOFX. Εν όψει του ερχομού τους, το Avopolis κουβέντιασε με τον drummer τους Brooks Wackerman –αδερφό του θρυλικού drummer του Frank Zappa,Chad Wackerman...
Από αυτά τα τριάντα χρόνια, ποια στάθηκε η πιο ενδιαφέρουσα δεκαετία μουσικά, Brook;

Θεωρώ ότι η δεκαετία του 1990 σημάδεψε όχι μόνο τους Bad Religion, αλλά και τη μουσική συνολικά. Ήταν μια δεκαετία γεμάτη αντιθέσεις αλλά και νέα μουσικά μορφώματα. Η άνθιση της μουσικής βιομηχανίας έδωσε χώρο σε κάμποσα σκουπίδια, αλλά και σε πολλούς ταλαντούχους μουσικούς, οι οποίοι πειραματίστηκαν και γέννησαν νέους ήχους.

Πόσο δύσκολο ήταν να κερδίσετε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη της rock αλλά και της punk κοινότητας;

Δεν το επιδιώξαμε ποτέ. Και σίγουρα δεν έγινε με…δόλο, ώστε να αυξήσουμε το κοινό μας. Απλά τα κομμάτια μας «μίλησαν» τόσο στους μεν όσο και στους δε. Αν βλέπαμε στις συναυλίες μας μόνο… μοϊκάνες, τότε κάτι δεν θα είχαμε κάνει καλά. Αυτή η ποικιλομορφία στο κοινό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Τι είναι punk για σένα;

Punk είναι ελευθερία. Punk είναι ανεξαρτησία. Punk είναι να δημιουργείς χωρίς να έχει στο μυαλό σου καμιά γαμημένη εταιρεία και κανέναν γαμημένο μάνατζερ. Αυτό είναι το punk με το οποίο μεγάλωσα. Αυτό είναι το punk που, όταν ξεπήδησε από τις στάχτες μιας αποδεκατισμένη rock, σόκαρε κοινή γνώμη και πολιτικές ηγεσίες.
Υπάρχει όμως punk στο 2010;

Υπάρχει... Αλλά με δυσκολία, καθώς σήμερα παρατηρείται έλλειψη ελευθερίας, που αποτελεί βασικό συστατικό της punk μουσικής. Ευτυχώς, ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια, εμείς μπορούμε να κυκλοφορούμε τα τραγούδια που επιθυμούμε, χωρίς κανενός είδους παρέμβαση. Τα σημερινά συγκροτήματα όμως αναγκάζονται να αλλοιώσουν τόσο το ύφος, όσο και τη θεματολογία τους. Κι έτσι καταλήγουν σε ένα μεσοβέζικο pop-rock, με όσο καλές προθέσεις και αν ξεκινούν.

Διάβασα σε κάποια κριτική που σας αφορά, ότι χρησιμοποιείτε ασυνήθιστα... εξεζητημένο λεξιλόγιο, για punk συγκρότημα!

Ισχύει! Αφού όταν μπήκα στο συγκρότημα αναγκάστηκα να αγοράσω λεξικό για να καταλαβαίνω όλους τους στίχους! (γέλια). Αυτό όμως ήταν και το στοιχείο που έκανε τόσο ξεχωριστούς τους Bad Religion, σε εποχές ρηχές στιχουργικά. Πάντα πιστεύαμε ότι είναι προτιμότερο να βάλεις το κοινό σε μία διαδικασία να μελετήσει τα τραγούδια, παρά να τα γράψεις έτσι ώστε να τα θυμάται και να τα τραγουδάει εύκολα.

Σκεφτήκατε να κυκλοφορήσετε ένα λεξιλόγιο των Bad Religion;

Όχι αλλά, είναι πολύ καλή ιδέα (γέλια)! Με την κρίση την οποία περνάει η δισκογραφία, ένα τέτοιο λεξικό θα πούλαγε περισσότερο από τους δίσκους μας!
Οι στίχοι του “American Jesus” πόσο επίκαιροι είναι σήμερα;

Ένα τραγούδι το οποίο κατακεραυνώνει τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο –ειδικά σε μία κοινωνία όπως η αμερικάνικη. Θα θέλαμε πολύ η θρησκεία να αποτελεί μια ιστορία που θα κάνει τον κύκλο της και θα κλείσει, κι ας ξεχαστεί το συγκεκριμένο κομμάτι. Αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Μπορεί τελικά η αμερικάνικη κοινωνία να «αντέξει» τα κομμάτια των Bad Religion;

Ένα μικρό ποσοστό μπορεί. Ένα άλλο ποσοστό έρχεται σε συναίσθηση ακούγοντάς μας. Όσοι όμως δεν μας καταλαβαίνουν δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν ανοχή. Τους τρομάζει η αλήθειά μας.

Ποιο είναι κατ’ εσέ το σημαντικότερο μειονέκτημα της αμερικάνικης κοινωνίας;

Είναι πολλά... Θα προτιμήσω να μιλήσω ως μουσικός. Τα πάντα στην αμερικάνικη μουσική βιομηχανία είναι κατευθυνόμενα. Όλοι ακολουθούν το ρεύμα. Όταν, για παράδειγμα, σημείωσαν εμπορική επιτυχία οι Nirvana, εμφανίστηκαν τουλάχιστον είκοσι συγκροτήματα-κλώνοι τους, καταστρέφοντας την αρχική αίσθηση.

Τι να περιμένει το κοινό από τη συναυλία σας στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Ejekt;

Η συναυλία μας στη χώρα σας συμπίπτει με την τριακοστή μας επέτειο ως συγκρότημα. Σκοπεύουμε λοιπόν να παρουσιάσουμε παλαιότερα κομμάτια μας, τα οποία έχουν καιρό να ακούσουν οι fans μας, αλλά και τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο μας, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Θα είναι λοιπόν ένα ιδιόμορφο μείγμα παρελθόντος και παρόντος, για να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι τριάντα χρόνια τώρα ο ήχος και η δυναμική των Bad Religion έχουν μείνει αναλλοίωτα.
Κείμενο-Συνέντευξη: Αλέξανδρος Σαλαμές http://www.avopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου